Bulgarian National SPELLING BEE competition school level 2024

Поздравления за достойното представяне на всички участници, за смелостта да приемат нелекото предизвикателство, в което се включиха и отличните знания, които демонстрираха!

Вълнуващо е да имаш конкуренция, вълнуващо е да си на сцената, вълнуващо е да спечелиш. След оспорвана надпревара,  победител в училищния кръг на състезанието  Spelling Bee стана Ана Зехтинджиева,  която спелува правилно думата noisy. На второ място се класира Ева Манова. И двете финалистки ще продължат участието си в регионалниите квалификации на състезанието Spelling Bee, които ще се проведат на 17 март, 2024 г. Пожелаваме им успех в следващите кръгове!

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима.

Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE Green, с което организаторите насърчават учениците да да участват в различни инициативи, свързани с опазването на околната среда. За нас е важно да възпитаме младите хора в отговорност, грижа и любов към Земята. Всеки месец (от м. ноември до м. март) изпращаме по едно предизвикателство. Задачите да свързани с водене на природосъобразен начин на живот, ограничаване на вредните за околната среда продукти и пестене на природни ресурси. Споделяме с участниците интересни идеи и забавни дейности, които ги ангажират да бъдат „по-зелени“ в ежедневието. Заедно можем да помогнем на нашата планета и да я направим по-добро място за живеене.

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката.