Музика

В края на учебната 2020/ 2021 година по инициатива на 76 ОУ „Уилям Сароян“, гр. София бяха проведени три различни изнесени урока по учебен предмет „Музика“.

На 25-ти юни, петък, ученици от 3, 5, 6 и 7 клас посетиха Концертен комплекс „България“. Културният гид Мая Филипова, гл. експерт на Софийската филхармония, тържествено посрещна учениците и им показа всички зали, студиа, галерийно пространство, като поднесе на децата интересна информация за създаването на Зала „България“, бомбандировките на София, възстановяването на залата, нейния съвременен капацитет и акустична уникалност. Разказа на децата за маестро Саша Попов – създателят на оркестъра, предшественик на днешната Софийска филхармония, за най-големите имена свирили в залата и за предстоящите концерти през следващия концертен сезон.

След кратката познавателна беседа, децата се качиха на сцената на Зала „България“, където ги очакваше г-н Велин Илиев, щатен органист на Софийската филхармония. Повече от час всички деца се наслаждаваха на музиката на органа – най-големият музикален инструмент. Учениците задаваха въпроси, отгатваха музикални теми, заставаха в различни точки на залата, за да усетят нейната забележителна звукова атмосфера. В края на този вълнуващ музикален ден, учениците имаха възможност да разгледат инструмента зад кулисите, да разберат колко сложна е неговата механика, как се настройва и колко много регистри и различни възможности има.

Г-жа Филипова изпрати учениците на 76 ОУ „Уилям Сароян“ с подаръци – музикални книжки, каталози, брошури за предстоящата културна програма и с пожелание за нови гостувания в Концертен комплекс „България“. Част от учениците посетиха концерти в залата още в следващите дни, вдъхновени от вълнуващото преживяване и натрупаните нови знания.

Това посещение беше реализирано благодарение на желанието на ръководството на 76 ОУ „Уилям Сароян“ децата да придобият нов поглед към света на класическата музика и да видят и чуят най-величественият музикален инструмент органа на живо.

Благодарим от сърце на маестро Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, за предоставената уникална възможност.

На 22-ри юни, вторник, в рамките на редовия час по уч. предмет „Музика“, деца от 3, 5, 6 и 7 клас посетиха най-популярното частно музикално училище за рок музика в България Rock School. Учениците рагледаха учебните зали и концертното пространство The Stage, където имаха възможност да свирят на концертен сет барабани. След това бяха поканени в различни учебни зали с музикална апартура за рок инструменти. Учениците свириха на дигитално пиано, акустично пиано, бас китара, укулеле, разгледаха много различни концертни инструменти и се запознаха с част от преподавателите на школата. Музикалният гид завърши с предоставяне на ваучер за първи индивидуален урок в Rock School на избран музикален инструмент или вокално майсторство.

76 ОУ „Уилям Сароян“ благодари за поставеното начало на едно потенциално сътрудничество в посока повишаване на знанията на младите хора за музиката и в частност рок музиката.

На 23-ти юни, сряда, учениците от 76 ОУ „Уилям Сароян“ бяха поканени на специално организиран за тях workshop.
Валентин Бузов, директор на Music Art Center, предостави 24 китари, цигулки, келтска арфа, укулеле и калимба на ученици от 3, 4 и 7 клас. Маестро Бузов, който е диригент и основател на уникалния Китарен оркестър „София“ създаде звукова картина още в първите минути в залата, свирейки с деца, които никога преди не бяха докосвали музикални инструменти. Под негово ръководство се сътвори музикален диалог между учениците свирещи върху зададени празни струни и неговата солираща китара. Децата се запознаха с различния звук на испанската класическа китара, соло китарата в различните й стилове – блус, джаз, поп, рок и бас китарата.

Озарени от подарения уникален момент на музикална наслада, всички деца благодариха на г-н Бузов за вдъхновяващия досег с изкуството. Любознателните въпроси не стихваха в музикалната зала, а динамиката на изнесения урок постоянно растеше чрез нови и нови музикални инструменти, които децата преоткриваха.

С този импровизиран, но толкова успешен workshop беше поставено началото на партньорството между Music Art Center и 76 ОУ „Уилям Сароян“. Всички деца, участници в събитието, бяха поканени да гостуват на предстоящите концерти на Китарен оркестър „София“.

Изнесените уроци бяха инициирани от г-жа Тина Коилова учител по „Музика“ в 76 ОУ „Уилям Сароян“ с пълната логистична подкрепа от целия учителски колектив, под ръководството на г-жа Емилия Стефанова, Директор на 76 ОУ „Уилям Сароян“, гр. София. Изнесените уроци предоставиха възможност да бъдат допълнени знанията по предмета „Музика“, да се направи едно своеобразно обобщение на усвоения тематичен материал през изминалата година и да се надгради общата музикална култура на учениците. Поставените първоначални цели за пряк досег с изкуството, формиране на естетически вкус към музиката, отваряне на нови хоризонти и създаване на творчески заряд у децата бяха ненатрапчиво постигнати за радост на всички замесени в организацията на събитията.

76 ОУ „Уилям Сароян“ пожелава на всички ученици слънчево лято и да продължават да бъдат смели в мечтите си и все така любознателни!